Mattie Merkus

    Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Mattie Merkus. Geboren in 1952, dus 70 jaar oud. Vanaf mijn zeventiende tot mijn vijfenzestigste ben ik in de zorg werkzaam geweest. Tot mijn vijftigste werkte ik afwisselend in de kraamzorg, in de wijkzorg, en had ik nachtdienst in een verzorgingshuis. Na mijn vijftigste werkte ik in een zorghotel van het Rode Kruis.

    Het artikel van Liesbeth las ik in de krant, en het raakte me diep. Er wordt zoveel over geschreven. Er zijn mensen die al op de barricades hebben gestaan. Bijvoorbeeld Hugo Borst en Carin Gaemers, die samen 2 jaar geleden het manifest schreven: “Scherp op ouderenzorg”! Uiteindelijk heel veel woorden, maar er kwamen geen daden vanuit de politiek.
    Ja, veel geld 2,1 miljard. Maar wie heeft dat besteed? Het geld is vervlogen zonder veranderingen in de zorg. De hele zorg bestaat uit meer dan de helft uit administratie en protocollen. Er moet echt iets veranderen in de zorg! Daarom heb ik me aangesloten bij de werkgroep.

    Toen ik In het verzorgingshuis werkte kwamen voor mij al de eerste signalen: Dit is het begin van de afbraak van de kwaliteit van de zorg: De invoer van de hele dikke zorgmappen. Veel schrijfwerk, veel leeswerk! Dit werkte totaal niet als je nachtdienst had. Je kunt alleen geen 90 mappen doorlezen als je begint om 10.30 en er gaan veel bellen, waar je naartoe moet. Dus er ontstond een rapportage in de vorm van een schriftje naast de zorgmappen voor een snelle en duidelijke overdracht. In de wijkverpleging was het ook raak heel veel minuten rapportages met codes. Alles werd genoteerd, maar wie las al die zorgmappen: geen tijd voor!!!!!!!!!! Nu is er de computer, waar mensen 30% van hun werktijd doorbrengen i.p.v. bij de zieken en ouderen te communiceren en te zorgen.

    Samen met de werkgroep zou ik veranderingen in de zorg door willen voeren, waarin de eindverantwoordelijkheid weer bij de mensen uit de zorg worden neergelegd zonder al dat computerwerk. Maar handen aan het bed.

    De mensen mogen niet onverzorgd met een robot in huis verblijven! Zonder het administreren hebben we veel meer mensen over in de zorg om daadwerkelijk in de zorg te werken. Veel meer mensen moeten uit de middenlagen weg om geld vrij te maken voor de werkelijke zorg. Wat heb je aan adviseurs, als er geen goede zorg is? Wat heb je aan alle meedenkers, als er geen goede zorg is? Wat moet je met MIKS* invullen, zonder dat je een oplossing kunt bedenken?

    De kwaliteit van de zorg moet weer helemaal in handen komen van de zorgspecialisten. De marktwerking is een groot fiasco geworden, dat moeten we allemaal gaan erkennen. Dit is de grootste maatschappelijke blunder, die bedacht is. Dat heet liberalisme. Iedereen moet voor zichzelf zorgen, laten wij weer voor de mensen gaan zorgen, die dat zelf niet meer kunnen.

     

    *MIK: Melding Incidenten Klanten. Bijna valincidenten en echte valincidenten worden genoteerd. Hiervoor is een afdeling opgericht die uitgebreide vragenlijsten over hoe, waardoor, en hoe de val voorkomen had kunnen worden. Veel administratie waar weinig vervolg op komt. Mocht er een audit komen werd je geacht alles in de computer te kunnen aanwijzen of de formulieren goed zijn ingevuld.

     

    Deel uw ervaringen met ons

    Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

    Start met typen en druk op Enter om te zoeken