Zorgkantoren beperken de toegang tot verpleeghuizen

Zorgkantoren gaan de toegang tot verpleeghuizen verder beperken. Alleen cliënten met een hele zware zorgvraag kunnen nog terecht in een verpleeghuis, zo blijkt uit analyse van nieuw inkoopbeleid van zorgkantoren. ActiZ stelt dat dit niet strookt met huidige wetgeving, waarin cliënten recht hebben op zorg met verblijf.  In het nieuwe inkoopbeleid van het zorgkantoor van CZ staat bijvoorbeeld dat alle zorg voor nieuwe cliënten met een zorgzwaarteprofiel (zzp)4 ‘in principe en zover verantwoord’ thuis wordt verleend. “Slechts in incidentele gevallen waarbij zorgverlening in de thuissituatie niet (meer) verantwoord is, kan de zorg intramuraal worden geboden”, zo staat in het inkoopbeleid van CZ. En in het inkoopbeleid van het VGZ zorgkantoor staat: “Onze inzet is om de zorg, met extra aandacht voor zzp4, zoveel als mogelijk extramuraal te organiseren. En enkel intramuraal te organiseren als de sociale context en thuissituatie van de cliënt hierom vragen. Dit willen we realiseren via de aandachtsgebieden: behoefte van de klant en nieuwe woonzorgconcepten.”

Woonsetting
Een zzp4-indicatie staat volgens het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor ‘beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging’. Beschut wonen geeft volgens het CIZ recht op zorg, maar die kan op veel manieren worden ingevuld. “Dat kan thuis, in woon-zorgcentra, kleinschalige woonvormen of verpleeghuizen”, laat een woordvoerder weten. “De woonsetting wordt niet met een indicatiebesluit geregeld. De zorgkantoren maken daar samen met zorgorganisaties afspraken over. Dat kan betekenen dat bij mensen met een zorgzwaarteprofiel 4 vooral wordt ingezet op het leveren van de zorg thuis.”

Financiële consequenties
Bij het zorgkantoor van Zilveren Kruis verwachten ze dat ook klanten met een zzp5-indicatie -beschermd wonen met intensieve dementiezorg- een groot deel thuis ondersteuning en zorg krijgt. Zilveren Kruis verbindt ook consequenties aan het blijven aanbieden van zorg met verblijf aan cliënten met ‘een lage zzp’. “Met zorgorganisaties die ‘onevenredig’ veel klanten met een lage zzp zorg met verblijf ontvangen, gaan we in gesprek. We zijn van plan om op termijn -na de looptijd van dit inkoopbeleid- voor zzp4 lagere tariefpercentages af te spreken voor intramurale zorg. We stimuleren hiermee dat de zorg voor deze klanten zo veel mogelijk in de eigen woonomgeving geleverd wordt.” Het verpleeghuis zou bij Zilveren Kruis dan in principe alleen zijn voor mensen met een indicatie zzp6. Zzp6 staat voor beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging. In een reactie zegt een woordvoerder van Zilveren Kruis dat het uitgangspunt ‘thuis, tenzij’ past bij het landelijk beleid. “We weten van klanten in onze zorgkantoorregio’s dat ze ondersteuning en zorg graag zo lang mogelijk thuis willen ontvangen. In de praktijk zien we dat ook terug, thuis of in geclusterde woonvormen.”

Aanpassing van wetgeving 
ActiZ vindt dat het nieuwe inkoopbeleid schuurt met wet- en regelgeving. ActiZ-bestuurder Mireille de Wee geeft aan achter de beweging te staan van het Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) programma, maar ook dat het nieuwe inkoopbeleid niet strookt met de huidige wetgeving waarin cliënten binnen de Wet langdurige zorg recht hebben op zorg met verblijf. “Voor de zorgaanbieder kan dit leiden tot lastige discussies met toekomstige cliënten. Het is belangrijk dat ook de aanspraak op die zorg in de wetgeving aangepast wordt om daarmee de lijn van WOZO te ondersteunen.” Volgens Zilveren Kruis is zorg in het verpleeghuis nog steeds mogelijk bij zzp4-indicatie. “Daarmee is het volgens ons niet in strijd met de huidige wetgeving”, aldus de woordvoerder.

Passende zorg is ook zorg in het verpleeghuis
Patiëntenfederatie Nederland is voorstander van het idee dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, maar vindt tegelijkertijd ook dat er plekken moeten zijn in het verpleeghuis. “De zorg moet passend zijn”, zegt de woordvoerder, “en dat betekent ook de mogelijkheid om naar het verpleeghuis te gaan.”

Vorig jaar oktober stonden 21.795 mensen op de wachtlijst voor verpleegzorg. Deze mensen hebben in principe recht op een plek in het verpleeghuis. Daarnaast wachten 10.820 mensen uit voorzorg op verpleegzorg.

Bron: zorgvisie | auteur: Suzanne Bremmers

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken