De Kamercommissie van VWS verklaart de besluitvorming over de financiering en de bezuinigingen van demissionair minister Helder in de ouderen- en gehandicaptenzorg als controversieel.

Ook heeft de Kamercommissie de besluitvorming over de afschaffing van de 45-minutennorm voor de acute zorg stilgezet. Pas als er een nieuw kabinet zit, mag dat nieuwe voorstellen doen. De besluitvorming rond de concentratie van de kinderhartchirurgie, strengere inkoopbeleid voor ongecontracteerde zorg en de toelating van dure geneesmiddelen gaat wel door.

De Tweede Kamer vergadert regelmatig over de voortgang en knelpunten in het IZA-proces. Dat gaat gewoon door: BBB, Denk en PVV wilden de besluitvorming rond IZA controversieel verklaren, maar kregen daarvoor geen meerderheid.

Tien controversieel
De Kamercommissie vergaderde over 87 debatten, honderden (wets)voorstellen en brieven in de zorgsector. Daarvan werden er tien controversieel verklaard. Daaronder valt ook een uitbreiding van preventief medisch bevolkingsonderzoek.

Ook controversieel is een wetswijziging van de Wmo waarin wordt geregeld welke gemeente voorzieningen moet verstrekken voor beschermd wonen en ook de gegevensuitwisseling bij een gecoördineerder aanpak bij meervoudige problematiek. Verder wordt besluitvorming stopgezet voor een regulering van “risicovolle middelen”, zoals tabak, alcohol en drugs.

Behalve IZA en (het eerder beschikbaar maken van) dure geneesmiddelen was er ook weerstand om de besluitvorming te laten doorgaan, zoals over de versoepeling van het eigen risico bij medisch specialistische zorg, scherpere normen voor nieuwe toetreders tot de zorg, het transgenderbeleid en enkele medisch-ethische voorstellen. Toch mag daarover de komende maanden gedebatteerd en besloten worden.

Personeelstekort
De Kamercommissie legde het zwaarste accent op het ouderenbeleid. Een aantal voorstellen van Helder gaan voorlopig niet door, zoals onder meer bezuinigingen, het niet-honoreren van de vraag om extra geld, zorgzwaarte-indeling, bijbetaling van meer-vermogende zorggebruikers en de aanpak van het personeelstekort. Basis hiervoor zijn onder meer de kaderbrieven Wlz 2022 en 2023 van de demissionaire minister. Goedkeuring daarvan heeft grote gevolgen voor de budgettering dit jaar en de komende jaren.

Voor de gehandicaptenzorg ligt voorlopig het debat in Den Haag stil rond de afbouw van complexe zorg voor gehandicapten. Kabinet en Kamer wilden hierover debatteren. Instellingen stootten sommige zorg af of willen dat doen, omdat de complexe zorg voor deze groep onrendabel zou zijn vanwege de te lage tarieven en vergoedingen. Dit onderwerp is nu controversieel verklaard.

Onderwerpen die niet-controversieel zijn verklaard door de commissie zijn onder andere: het WOZO-beleid, aanpassing van de risicoverevening, andere aanpak pgb, uitgebreidere toegang voor abortuszorg, leefstijlpreventie en GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord).

De D66-fractie liet aan het begin van het debat van de Kamercommissie VWS weten niets controversieel te willen verklaren. Mogelijk heeft dat standpunt te maken met dat demissionair Kuipers van deze partij is. De fractie van de PVV vond het tegenovergestelde: die wilde dat er over geen enkel onderwerp meer kon worden gesproken en besloten door het huidige demissionaire kabinet en Tweede Kamer.

 

Bron: Skipr