Zorginfarct nu al een groot probleem
In 2022 overleden 10 procent meer mensen dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten viel. Onderzoekers weten niet zeker waar het ongewone hoge aantal vandaan komt, maar vermoedens zijn er wel, schrijft dagblad Trouw: het zorginfarct.
Vanwege de pandemie is veel zorg uitgesteld. Tijdens de coronajaren (2020-2021) zijn meer dan 300.000 medische ingrepen afgezegd. En dan zijn ‘kleine’ huisartsbezoeken niet eens meegeteld. Er is best een grote kans dat patiënten daardoor later een diagnose en behandeling kregen, aldus hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal.
Verhalen uit de ziekenhuizen
Zorgeconoom Eline van den Broek-Altenburg doet onderzoek naar de effecten van uitgestelde diagnoses voor patiënten met kanker en hart- en vaatziekten. “Er gaan verhalen rond in ziekenhuizen van mensen die kanker hebben in een vergevorderd stadium, die nu pas voor het eerst een dokter zien.”
Systematische tekorten
Van den Broek-Altenburg vermoedt volgens Trouw dat ook als de pandemie er niet was geweest, er oversterfte zou zijn. “Er zijn systematische tekorten in de zorg”, zegt ze. Volgens de zorgeconoom moeten verpleegkundigen en artsen noodgedwongen te veel doen in te weinig tijd, waardoor ze wellicht signalen missen.
We hebben een groot probleem
“We hebben een groot probleem”, zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie Esther Cornegé-Blokland. “Veel ouderen worden te laat gevonden als ze thuis gevallen zijn. Die komen helemaal onderkoeld op de spoedeisende hulp terecht. Er wordt gezegd dat er een zorginfarct aankomt. Maar dat is er nu al.”
Te weinig casemanagers
Ook voor de ziekte alzheimer zijn er grote tekorten in de zorg, voegt wetenschappelijk directeur van Alzheimer Centrum Amsterdam Wiesje van der Flier in Trouw toe. Zo zijn er bijvoorbeeld te weinig casemanagers, persoonlijke begeleiding geven aan mensen met dementie. En als die er niet meer zijn, kunnen dementerenden eerder sterven.
Bron: Trouw | seniorenjournaal