Vrijwilligers en ouderen onvoldoende gehoord
Honderd dagen is Kim Putters voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Alles moet anders, zegt hij in de Volkskrant: van de onderwerpen die de SER bespreekt tot de mensen die mogen meepraten.
Een van zijn missies is het vergroten van de representativiteit. “Wie vertegenwoordigen wij? Hoe kan de SER zijn legitimiteit behouden? Liggen alle belangen op tafel? Er moeten nieuwe groepen bij. De vraag of die per se een zetel bij ons in de raad moeten krijgen naast de sociale partners is wat mij betreft niet de belangrijkste. Dat is het sluitstuk.”
Het gaat continu over vergrijzing
a, zelfstandigen zonder personeel krijgen binnenkort een formele plek in de raad, merkt Putters in de Volkskrant op, maar er zijn nog veel meer groepen wier stem onvoldoende wordt gehoord. “Vrijwilligers. Ouderen, want het gaat continu over vergrijzing en pensioenen, maar wie vertegenwoordigt jou nog als je met pensioen bent?”
Ook generatietoets eigen adviezen
“De polder is er niet alleen voor de belangen van mensen in het nu.” Er zijn grote bewegingen die ons economisch model veranderen, zegt de SER-voorzitter in de Volkskrant: verduurzaming, digitalisering en vergrijzing. “Dat zijn geen ‘crises’, dat zijn zekerheden. We moeten doordenken wat dit betekent voor volgende generaties.” Het jongerenplatform van de SER heeft geadviseerd om op wetgeving een generatietoets te doen. Putters: “Ik heb ze uitgedaagd dat ook met onze eigen adviezen te doen.”
Bron: Volkskrant | 2023, 12 januari