Volledig Pakket Thuis niet volledig

Steeds meer Twentenaren hebben zorg nodig, maar er is te weinig personeel, te weinig woonruimte en te weinig geld. Daarom staat de zorg voor een grote opgave, aldus Twentse Courant Tubantia: hoe wonen onze ouderen straks? En wie verzorgt ze? Bestuurder Aline Poolen van ZorgAccent windt er geen doekjes om. Samen met bestuurder André Endeman van Zorggroep St. Maarten en mede namens de andere grote spelers CarintReggeland en TMZ schetsen ze de situatie en wat mensen kunnen verwachten.

We nemen niet alle zorg over
Nodig zijn: meer bouwen, meer clusteren, minder regels en vooral intensiever en slimmer samenwerken. De vraag is volgens Tubantia: wat mogen ouderen, die een leven lang premie hebben betaald, nog verwachten op hun oude dag? Neem bijvoorbeeld het zorgpakket Volledig Pakket Thuis (VPT). Verpleeghuiszorg, maar dan waar je woont. Het klinkt als all-inclusive luxe, maar André Endeman tempert de verwachtingen: “Volledig Pakket is niet volledig. We nemen niet alle zorg over. Dat kan ook helemaal niet. Mensen hebben daar vaak een verkeerd beeld bij.”

Eerst alles afpellen
Poolen zegt in Tubantia: “We gaan eerst alles afpellen. Wat kan iemand nog zelf? Er zijn bijvoorbeeld hele goede hulpmiddelen voor steunkousen. Daar hoeft echt geen zorgmedewerker twee keer per dag voor langs te komen. Hoe is iemands netwerk en wat kan dit doen? Zijn er digitale oplossingen? Pas als dat allemaal niet meer kan, komt er een fysieke zorgmedewerker.”

Rol voor welzijnsorganisaties
Endeman: “Veel mensen willen natuurlijk wel een fysieke zorgverlener. Ze willen graag contact, want vaak speelt er ook eenzaamheid. Maar dat moeten we anders organiseren. We kunnen dat niet meer vanuit de zorg blijven bieden. Ik denk dat de welzijnsorganisaties daarin een grotere rol kunnen nemen. Onze zorg is er alleen nog op die plekken waar het écht niet anders kan en voor de allerkwetsbaarste mensen.”

Wat als je niet zorg krijgt waar je recht op hebt?
Terwijl het aantal zorguren en derhalve zorgkosten per individu afneemt, nemen de vraag naar zorg en de kwaliteit daarvan juist toe. Ook de wijkverpleging zag haar budget krimpen. Waar er in de afgelopen vijf jaar ruim 30.000 hulpbehoevenden bijkwamen in de thuiszorg, werd zeker tweehonderd miljoen euro minder aan de thuiszorg gespendeerd. “Kortom, mensen ontvangen niet de zorg die zij nodig hebben én waar zij recht op hebben”, zegt Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law.

Dit zijn de mogelijkheden
Wat kun je doen als je niet de zorg krijgt waar je recht op hebt? Buijsen licht toe dat er als individu – als zorgbehoevende of mantelzorger bijvoorbeeld – een aantal dingen zijn die je kunt doen op het moment dat je te weinig zorg ontvangt. Zo kun je melding maken bij de NZa, wat kan leiden tot een onderzoek en eventuele aanwijzing. Bovendien kun je de zorgverzekeraar in kwestie wijzen op de tekortkomingen. “Doet de verzekeraar hier niets mee, dan kan de kwestie door de betrokkene worden voorgelegd aan het College Zorgverzekeringen. Deze kan heel snel een bindende uitspraak doen. Daarnaast blijft de gang naar de burgerlijke rechter altijd een mogelijkheid”, concludeert Buijsen.

Bron: Tubantia | maart-2023

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken