AD – Specialisten pleiten voor terugkeer van verzorgingshuizen

Specialisten pleiten voor terugkeer van verzorgingshuizen
Met een toenemend aantal ouderen en aanhoudend personeelstekort in de zorg zien klinisch geriaters in de ziekenhuizen het somber in. Ze betwijfelen of de samenleving klaar is voor meer hulpbehoevende ouderen.

De klinisch geriaters hebben ernstige twijfels omdat ze de problemen zien, verergeren. Het is al moeilijk om zorgbehoevende ouderen uit het ziekenhuis te ontslaan. Op de geriatrieafdelingen in ziekenhuizen verspreid over het land houden wachtende ouderen 19 tot 55 procent van de bedden bezet, omdat er geen gepaste zorg is. Soms houden patiënten wekenlang onnodig een bed bezet.

Klinisch geriaters maken zich bovenal zorgen over ouderen met dementie. Door de personeels- tekorten in de thuis- en ouderen- zorg en de aanhoudende drukte bij huisartsen komen zij niet altijd in beeld. Mantelzorgers raken overbelast. ,,De casemanagers die thuis ondersteunen hebben lange wacht- tijden of nemen soms geen nieuwe cliënten meer aan. Terwijl zij juist helpen bij het vinden van bijvoorbeeld dagbesteding om de mantelzorgers te ontlasten”, zegt Maarten Kester, klinisch geriater in het Rei- nier de Graaf Gasthuis in Delft. Ook familieleden uiten al vaker klachten over de zorg voor hun geliefden. Uit nood belanden ouderen vaker in verpleeghuizen buiten de regio. Of patiënten zijn bang om zonder zorg naar huis te gaan, maar moeten toch.

Techniek
De klinisch geriaters hebben er weinig vertrouwen in dat technische snufjes een groot deel van de problemen gaan oplossen. ,,Techniek kan voor een deel helpen, maar zal nooit alles oplossen. En zeker met mensen met dementie gaat dat nooit lukken”, voorspelt Kester. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) Esther Cornegé-Blokland denkt dat de snelheid waarmee technologie kan worden ingevoerd wordt ‘overschat’.

De specialisten pleiten voor een terugkeer van verzorgingshuizen. Daar woonden ouderen bij elkaar die te goed waren om naar een verpleeghuis te gaan, maar te slecht om thuis te blijven. Het kabinet besloot die in 2013 af te schaffen om te besparen op de ouderenzorg en in te zetten op thuis wonen met behulp van thuiszorg. ,,We vonden het altijd een slecht idee dat die werden afgeschaft”, zegt Judith Wilmer, klinisch geriater in een Brabants ziekenhuis. Natuurlijk zeggen mensen dat ze thuis willen blijven, maar ze denken er niet over na dat ze misschien alleen achterblijven en lichamelijk achteruitgaan waardoor ze de deur niet meer uit kunnen. Dan is het fijner om in een groep te wonen.”

In verzorgingshuizen kan de thuiszorg sneller meer mensen helpen. Bovendien zijn met het verdwijnen van de verzorgingshuizen ook bedden verloren gegaan waar ouderen na een ziekenhuisopname konden opknappen. Wat de NVKG betreft komen de verzor gingshuizen terug in een nieuw jasje, bijvoorbeeld door jongeren en ouderen gemengd te laten wonen.

Tegelijkertijd zijn de klinisch geriaters reëel: de medische zorg kan niet alles oplossen. Klinisch geriater Annemijn Elskamp van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam: ,,We hebben de capaciteit niet. Als maatschappij moeten we het debat voeren over wat we van de zorg verwachten.”

Bron: AD | Ellen van Gaalen Rotterdam/Delft/Utrecht

Showing 1 comments
  • Marja Vink
    Beantwoorden

    Waarom klagen zoveel verzorgers over de tijd die ze nodig hebben voor administratie? Met een goed doordacht (vooraf volledig functioneel beschreven vanuit de doelstellingen) informatiesysteem, moet deze tijd enorm kunnen worden teruggebracht. Maar WIE, oh WIE kan nog een goed functioneel ontwerp maken? Als gepensioneerde wil ik hier zo mogelijk (eigen tijd en plaats) graag over meedenken. Begin eens met de doelstellingen op te schrijven en vandaar de te nemen beslissingen om deze doelen te bereiken. Dan kun je de voor deze beslissingen benodigde informatie bepalen en van daaruit bekijken hoe je zo eenvoudig mogelijk (met zo weinig mogelijk handmatige registratie) aan de gegevens komt, die deze informatie kunnen leveren.
    Als je dit goed beschrijft, moet een goede technisch ontwerper/programmeur hier een fantastisch systeem van kunnen bouwen. Maar dan moet je nu wel stoppen met alle ’trial-and-error’- werk wat ik de laatste jaren zie. Dat leidt alleen maar tot MEER werk en niet tot MINDER.

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken