Met verwijzing niet meer zomaar bij specialist
Een Tilburgs ziekenhuis accepteert niet zomaar meer alle verwijzingen van huisartsen. “Het zorginfarct is net als met de klimaatcrisis: we doen alsof het nog gaat gebeuren. Maar we zitten er al midden in”, zegt de ziekenhuisbestuurder in NRC.
Welke operatie is echt nodig
Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis stelt dat niet iedereen door een medisch specialist hoeft te worden gezien. Ook kijkt het ziekenhuis kritischer naar welke operaties echt nodig zijn. ETZ-bestuurder Bart Berden hoort dat er bij collega-ziekenhuizen in de provincie soms vijf ambulances achter elkaar voor de deur van de spoedeisende hulp staan te wachten op hulp.
Het moet radicaal anders
Volgens Berden zijn artsen, maar ook huisartsen en verpleeghuizen, vooral op zoek naar hoe ze de situatie terug bij het oude krijgen. Maar de druk op de zorg is zó groot, dat het alleen gaat lukken als ze het radicaal anders organiseren. Onlangs sprak hij met de KNO-artsen af dat ze geen patiënten meer ontvangen met snurkklachten. Ook bespreekt hij met cardiologen dat mensen na een operatie niet altijd nog jaren op controle hoeven komen. “De artsen zeggen dan: ja, dan sta ik straks voor het hekje bij de tuchtrechter. En patiënten zeggen: dit is mijn jaarlijkse apk, doe mij dat niet aan.”
Reumatologen zijn er klaar mee
Elke dag kijkt een van de reumatologen naar alle verwijzingen van huisartsen. Het standpunt is dat ze niet meer zomaar iedereen laten komen. Ze waren er klaar mee, meldt NRC uit het Tilburgse ziekenhuis: de wachtlijsten, maar ook de consulten waarna ze het gevoel hadden: dat was nergens voor nodig. Nu neemt dagelijks een reumatoloog alle verwijzingen door. Is een bezoek niet nodig, dan belt hij de huisarts met een advies.
We kunnen er niet tegenop
De oogartsen kijken óók kritisch naar elke verwijzing van huisartsen. Soms is er bijvoorbeeld geen oogarts nodig, en kunnen mensen terecht bij een optometrist . “We zijn al jaren op allerlei manieren bezig om efficiënter te werken. Maar het aantal patiënten stijgt zo hard – we kunnen er niet tegenop.”
Er moet een rem op komen
Patiënten zijn steeds mondiger. “Ze zijn meer consument geworden”, zegt een van de Tilburgse neurologen in NRC. “Als ze een klacht hebben, nemen ze geen genoegen met de huisarts, maar willen naar de specialist, graag met aanvullend onderzoek. Er moet een rem op komen.”
Bron: NRC/seniorenjournaal/2023-01-03