Behandeling kwetsbare ouderen net zo’n groot schandaal als Groningen en toeslagenaffaire

De behandeling van kwetsbare ouderen is net zo’n groot schandaal als de toeslagenaffaire en de omgang met Groningers die slachtoffer zijn van aardbevingsschade.

Dat zegt Tweede Kamerlid Jimmy Dijk (SP) bij een harde actie van Liesbeth Schoenman (72) uit Marknesse in het Kamergebouw dinsdagmiddag. Zij strijdt met haar actiegroep Stop Verwaarlozing Ouderen sinds oktober fanatiek voor een betere behandeling van kwetsbare ouderen.

Dijk krijgt bijval van onder meer Fleur Agema (PVV) en Caroline van der Plas (BBB). Zij en andere Kamerleden roepen Schoenman en haar groep vooral op door te gaan met haar acties. ,,Het interesseert het kabinet niets wat er gebeurt met onze ouderen. Alleen met protesten en veel media-aandacht krijgen we dit schandaal hoger op de agenda”, is de overtuiging van Agema.
Kille cijfers
Geen woorden, maar kille en verontrustende cijfers. Over het aantal ouderen dat met smart wacht op een plek in een verpleeghuis. Over het aantal ouderen dat daardoor onnodig in eenzaamheid sterft. Met een indrukwekkend spandoek bracht Schoenman dat in beeld.
,,Hopelijk zeggen cijfers in dit geval meer dan woorden en dringt de boodschap eindelijk door”, verklaart Schoenman. ,,Er staan 23.000 ouderen op de wachtlijst voor verpleegzorg. Tweeduizend meer dan een jaar geleden. Daarvan zitten er 5000 thuis in een crisissituatie. Van die groep overlijdt 30 procent voordat ze in een verpleeghuis komen.”

Stil drama
De petitie is overhandigd aan leden van de Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Schoenman kondigt daarbij aan dat het hiermee niet stopt. ,,Wij blijven dit afschuwelijke, stille drama onder de aandacht brengen.”

Het gaat volgens haar groep om mensonterende omstandigheden. ,,Onze allerkwetsbaarste ouderen, die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, worden verwaarloosd naar het ziekenhuis gebracht, moeten daar blijven tot er een verpleegzorgplek is of worden naar huis gestuurd zonder de juiste ondersteuning en verzorging. Waar onze kwetsbare ouderen verder verwaarlozen. Dit zijn onze grootouders, ouders. En straks u en wijzelf.”

Bij andere schandalen heeft het ook geholpen dat burgers voortdu­rend in actie kwamen

Een grote groep Kamerleden maakte tijd vrij om de petitie in ontvangst te nemen en met Schoenman te praten. ,,De situatie waarin onze ouderen verkeren, staat niet op het netvlies van onze regering. Daarom is deze actie zo goed. Je kunt het niet genoeg onder de aandacht brengen”, vindt Fleur Agema (PVV).

 

 

In zo’n rijk land
Ze vindt het vreselijk dat steeds meer ouderen op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis. ,,Mensen die echt zorg nodig hebben. Die slechthorend, slechtziend, slecht ter been en dement zijn. Het is onmenselijk. Het kabinet gooit het steeds op geld, maar er is wel geld genoeg om asielzoekers onder te brengen. Waarom dan niet voor deze kwetsbare groep? Echt heel pijnlijk in een land dat zo rijk is.” Jimmy Dijk, die de vergelijking maakt met Groningen en de toeslagenaffaire, is het daar roerend mee eens. ,,Bij die schandalen heeft het ook geholpen dat burgers voortdurend in actie kwamen. Dus wat Liesbeth doet, heeft zeker nut.”

Sensor in luier

Hij vindt plannen van de minister om het probleem op te lossen ronduit schrijnend. ,,Ze komt met innovaties als een robotstofzuiger, een automatische steunkousaantrekker en sensoren in incontinentiemateriaal. We hebben het over ouderen die, als ze nog in een verpleeghuis komen, hooguit weken, soms maanden te leven hebben. Blijkbaar interesseert het ze geen biet. Ze zijn alleen bezig de coalitie overeind te houden.”
Caroline van der Plas (BBB) kent de verhalen. Ze geeft allerlei voorbeelden die ze afgelopen weken heeft gehoord over ‘schandalige’ omstandigheden waarin ouderen terecht zijn gekomen. ,,Aan het personeel ligt het niet. Dat werkt knetterhard en doet er alles aan de zorg nog enigszins op peil te houden. Te veel verlaten de zorg omdat ze geen boekhouder willen zijn, maar mensen willen verzorgen.”

 

Geen personeelsprobleem
Agema, Van der Plas en Dijk pleiten om te beginnen voor minder regeldruk. ,,Als we de administratie die zorgmedewerkers moeten verrichten terugbrengen, hebben we morgen geen personeelsprobleem meer. Dan kunnen ze doen waar ze goed in zijn en wat ze willen.”

Liesbeth Schoenman is opgestaan na een verhaal in de Stentor op 1 oktober vorig jaar, met de kop: Steeds meer ouderen raken verwaarloosd. Dat leidde tot de oprichting van de actiegroep en website Stop de verwaarlozing van ouderen. Op allerlei fronten roert de groep zich, zoals in gesprekken met politici, zorgbedrijven en minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport).

Tweede Wereldoorlog
,,We hebben het over ouderen die de ontberingen van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Die Nederland weer hebben opgebouwd. Dat juist deze mensen worden verwaarloosd en soms letterlijk in hun eigen shit liggen, is schandalig en moet stoppen”, hield ze de Kamerleden voor. Schoenman, die door verschillende Kamerleden is uitgenodigd nog een keer terug te komen voor meer uitleg over haar strijd, kreeg bij de aanbieding van de petitie onder meer steun van Willem Bakker. Hij is voorzitter van stichting Ouderennetwerk West-Friesland en lid van verschillende werkgroepen die nadenken over verbetering van de zorg.

Showing 1 comments
  • Wilhelmina Van Soest
    Beantwoorden

    Hart voor Amsterdam/ artikel van de Ouderen sluit zich aan bij deze aktiegroep

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken