‘Zorgtechnologie verplichten tijdens inkoopbeleid door zorgverzekeraar geeft verkeerde impuls’

Er zitten haken en ogen aan het opnemen van zorgtechnologie als onderdeel van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars voor 2024. Dat stelt de IGJ naar aanleiding van onderzoek van Vilans naar de inzet van technologie als bron bij advisering van zorgverzekeraars in hun inkoopbeleid.

Slimme e-health toepasssing in het Franciscus Gasthuis
Zorgtechnologie als onderdeel van het inkoopbeleid door zorgverzekeraars in de ouderenzorg kan de verkeerde impuls geven en de inzet van technologie leidend maken. Technologie zou juist een hulpmiddel moeten zijn om anders naar de cliënt en de inzet van medewerkers te kijken.

Goede voorbeelden verzamelen
Dat staat in een rapport over de arbeidsmarktproblematiek van de IGJ. De inspectie heeft drie zorgorganisaties bezocht in het kader van het netwerk ‘Anders werken in de zorg’. Het gaat om tanteLouise, Het Hoge Veer en ZuidOostZorg. De inspectie wil goede voorbeelden verzamelen van netwerkverbanden die zorg anders organiseren om de arbeidsmarktkrapte aan te pakken.

Verplichte uitrol
Vorig jaar bleek dat CZ bewezen zorgtechnologie per inkoopjaar 2024 verplicht wil stellen voor de ouderenzorg. Ook VGZ, Menzis en Zilveren Kruis overwegen de verplichte uitrol van bewezen concepten. Via de weg der geleidelijkheid gaan wij verplichte kaders aan innovatie stellen’, zei Caro Verlaan, manager CZ zorgkantoor eerder. ‘Iets opleggen als een organisatie er nog niet klaar voor is, werkt namelijk contraproductief.’ Daarom geeft het zorgkantoor aanbieders implementatietijd. ‘Maar er komt een moment dat zorgaanbieders interventies rond arbeidsbesparing, cliënt- en personeelstevredenheid en kostenbesparing gewoon moeten toepassen, anders verbinden we daar gevolgen aan.’

Vrij in besteding
De zorgaanbieders hebben zorgtechnologie allemaal op een andere manier gefinancierd. tanteLouise heeft de samenwerking gezocht met zorgverzekeraar CZ. Met een deel van de transitiegelden wordt in de regio West-Brabant de opbouw van het netwerk ‘Anders werken in de zorg’ gefinancierd. tanteLouise is tevreden over deze vorm van samenwerking met de zorgverzekeraars bij zorgtechnologie, maar alleen als zij vrij zijn in het besteden van de gelden.

Lagere prijsafspraken
Het Hoge Veer benadrukt dat het voor hen als kleine zorgaanbieder alleen financieel haalbaar is om in zorgtechnologie te investeren doordat zij deelnemen aan het netwerk ‘Anders werken in de zorg’ en daardoor profiteren van de vaak lagere gemaakte prijsafspraken met fabrikanten.

tanteLouise is met toenmalig bestuurder en nu minister Conny Helder initiatiefnemer van het netwerk ‘Anders werken in de zorg’.

Bron; zorgvisie  |  22 februari 2023

 

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken