Zorgverzekeraars Nederland wil systematische evaluaties om passende zorg te bevorderen

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aandacht voor passende zorg en de randvoorwaarden hiervoor. De zorgverzekeraars vinden dat de wetgever scherpere keuzes moet gaan maken om passende zorg te realiseren en dat het Zorginstituut actief pakketbeheer moet voeren. Ook pleiten ze voor systematische zorgevaluaties.

Aanleiding voor de brief is het debat op donderdag 9 juni over het geneesmiddelenbeleid, hulpmiddelenbeleid en het pakketbeheer. Actief pakketbeheer houdt de zorg toegankelijk, stelt ZN. “Met de inzet op actief pakketbeheer kunnen we behandelingen stoppen of vervangen door betere alternatieven.” Zorgverzekeraars nemen waar het kan de verantwoordelijkheid om via hun zorginkoop te sturen op passende zorg, is te lezen in de brief. “Maar daarin is meer mogelijk als het integrale proces van pakketbeheer stevig verbetert (zowel op instroom als uitstroom van zorg) en informatie over passende zorg voor iedereen beschikbaar komt.”

Systematische zorgevaluaties
ZN pleit ervoor om zorg die onder een evaluatie- en innovatieonderzoek valt op te nemen in het basispakket, via een gesloten aanpak. Dat zou belangrijke voordelen opleveren: ten eerste zou het de inzet van passende zorg versnellen en voorkomen dat er te lang vanuit onwetendheid niet-passende zorg wordt aangeboden; ten tweede zou het duidelijke en onderbouwde pakketkeuzes opleveren en ten derde zou het leiden tot een betere inzet van schaarse mensen en middelen in de zorg.

De zorgverzekeraars willen dat het Zorginstituut in overleg met beroepsgroepen, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars onderzoeken aanwijst die duidelijkheid geven over de effectiviteit van een (bestaande of alternatieve) behandeling. De zorg die binnen het onderzoek plaatsvindt, komt dan voor de duur van het onderzoek voor vergoeding in aanmerking. Voorwaarde is dat de uitkomsten van de onderzoeken leiden tot duidelijke pakketkeuzes die vervolgens ook leiden tot een verbetering van de behandelpraktijk en de zorginkoop. Deze aanpak zou een invulling kunnen zijn van de aangenomen motie Ellemeet en Van den Berg https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2021Z13368&did=2021D28508

over het leveren van niet-bewezen effectieve zorg in een onderzoeksetting, stelt ZN.

Randvoorwaarden
Om passende zorg in de praktijk te kunnen inkopen en vergoeden, geeft ZN verschillende randvoorwaarden. “Zo is vergoeden van passende (en dus verzekerde) zorg niet mogelijk zonder dat deze zorg identificeerbaar is op de declaratie. Een andere randvoorwaarde is dat er uniforme en geaccepteerde spiegelinformatie beschikbaar komt om inzicht te krijgen in praktijkvariatie. Daarnaast is het belangrijk dat in de bekostiging mogelijkheden komen om effectief te sturen op passende zorg. Zo kunnen betaaltitels de noodzakelijke veranderingen stimuleren, bijvoorbeeld door (tijdelijk) verlaagde maximumtarieven in te voeren die de overgang van verouderde zorg naar effectieve passende zorg versnellen.”

De zorgverzekeraars omschreven hun ideeën eerder uitgebreid in het document Perspectief voor verandering – Visie Zorgverzekeraars Nederland op de medisch specialistische Zorgverzekeraars Nederland. https://assets.zn.nl/p/32768/none/Visie%20ZN%20MSZ%20-%20april%202022.pdf

Bron: Qruxx  FINANCIERING 09-06-2022

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken