Gelijke kansen op goede zorg? Rutte heeft onder een steen geleefd

Het bewijs stapelt zich op dat gezondheidszorg in Nederland bij lange na niet voor iedereen even effectief is. Het verschil in levensverwachting in… De gezondheidszorg in Nederland werkt niet voor iedereen even goed, schrijft MarcelLevi. ‘Toch zijn er nog steeds mensen die niet doorhebben dat hier iets niet in de haak is, en helaas zijn dat niet de minsten.’

Het bewijs stapelt zich op dat gezondheidszorg in Nederland bij lange na niet voor iedereen even effectief is. Het verschil in levensverwachting in… , 03:00Het bewijs stapelt zich op dat gezondheidszorg in Nederland bij lange na niet voor iedereen even effectief is. Het verschil in levensverwachting in ‘rijke’ en ‘arme’ postcodegebieden is ruim zeven jaar. Nog heftiger is het verschil in jaren dat in goede gezondheid wordt geleefd: mensen met een hoger opleidingsniveau en meer inkomen leven vijftien jaar langer in goede gezondheid dan mensen die zich in een lagere sociaal-economische klasse bevinden.

De laatste jaren nemen die verschillen alleen maar toe. Ook mensen met leerproblemen en die laaggeletterd zijn, mensen met sociale problematiek of mensen met een niet-westerse achtergrond hebben minder profijt van onze gezondheidszorg. Het is niet eenvoudig voor dit alles onmiddellijk een oplossing te verzinnen, maar inmiddels wordt gelukkig wel breed erkend dat ongelijkheid in de kans op goede gezondheidszorg in Nederland een belangrijk en relevant probleem is.

 

Bron: Het Parool | Marcel Levi

16-10-2022 08:30:00

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken