50PLUS Overijssel roept op tot tekenen petitie tegen verwaarlozing ouderen
Wachtlijsten ouderen met zware zorgindicatie leiden tot vroegtijdig overlijden
50PLUS Overijssel staat vierkant achter de actie van de nationale werkgroep stop verwaarlozing ouderen. Die is een petitie gestart om te voorkomen dat steeds meer ouderen met een zware zorgindicatie overlijden voordat zij plaats krijgen in een zorginstelling. De partij 50PLUS Overijssel, die opkomt voor ouderen in Overijssel, roept iedereen op deze petitie te steunen.
“Steeds weer te moeten horen dat de mensen met een zorgindicatie al zijn overleden voordat er een zorgplek voor hen is gevonden is zo deprimerend. Je vraagt je iedere keer weer af: red ik het wel op tijd”, aldus de noodroep van Tineke ten Bulte, die jarenlang heeft gewerkt als indicatiemaatschappelijk werkster bij verschillende gemeenten in Overijssel en Gelderland. Zij is voor de komende Provinciale Staten verkiezingen in maart lijsttrekker van de partij 50PLUS Overijssel, die meedingt naar een of meer toekomstige statenzetels in Overijssel. Ten Bulte was twaalf jaar gemeenteraadslid in Deventer.
‘Vier vroegtijdige overlijdens in één week’
De nood onder ouderen die op de wachtlijst staan is volgens Tineke ten Bulte ontstellend hoog. “30% van de ouderen op een wachtlijst voor een plaats in een zorginstelling overlijdt door verwaarlozing en onvoldoende goede zorg, voordat er een zorgplaats vrij komt. We hebben het dan over ouderen met een zware zorg indicatie. Het is mij zelfs voorgekomen dat ik 4 van die situaties had in één week.”
Tineke ten Bulte weet hoe frustrerend het is als zorgverlener, dat als er met spoed een oplossing nodig is , deze niet kan worden geboden. “En als je dan een plek vindt dan is het vaak ook zo, als het om spoed gaat, dat dit soms in een totaal andere plaats kan zijn met alle problemen van dien voor de familie.”
Extra druk op spoedeisende hulp
Op de spoedeisende hulp worden steeds meer ouderen binnengebracht in een crisissituatie. Een structurele oplossing is er niet waardoor er regelmatig sprake is van herhaalopnames. Verpleeghuizen kunnen al lang niet meer binnen de norm van 6 weken voor spoed een plek realiseren. Bij sommige verpleeghuizen is een half jaar geen uitzondering.
Hoge kosten bepalen keuze minder zorg
De lange wachtlijsten hebben ook financiële consequenties voor de ouderen .Zij krijgen vaak al zorg via een thuiszorgorganisatie, betaald door de zorgverzekeraar. Hiervoor betalen zij geen eigen bijdrage en geldt geen eigen risico. Dit verandert met een indicatie voor een verpleeghuis. Ouderen op een wachtlijst met een indicatie voor een verpleeghuis vallen onder de wet langdurige zorg en daardoor kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s per maand. Daarom wordt vaak gekozen voor minder zorg, met een toenemend risico op verwaarlozing. Zorgaanbieders in de wet langdurige zorg hanteren ook andere normen waardoor er minder uren zorg wordt toegekend.
“Niemand wil dat deze situatie zo blijft, maar de realiteit is dat het alleen maar erger wordt. Het gaat altijd om iemands partner, vader of moeder, broer of zus, opa of oma of de buurvrouw of buurman”, aldus de lijsttrekker van 50PLUS Overijssel die daarom vindt dat iedereen de petitie stop verwaarlozing ouderen zou moeten tekenen.
Bron: RTV Oost – 9 januari
https://www.rtvoost.nl/nieuws/2183526/50plus-overijssel-roept-op-tot-tekenen-petitie-tegen-verwaarlozing-ouderen