Beetje terugkeer naar verzorgingshuis

De Twentse zorginstelling TMZ bouwt aan een nieuw type verpleeghuiszorg. Daarbij wonen ouderen zelfstandig maar ontvangen ze het volledige zorgpakket. Het moet een antwoord zijn op de snelgroeiende hulpvraag van een steeds grotere groep bejaarden, aldus dagblad Tubantia.

Volledig pakket thuis
Volgens directeur Fred Schrander wil TMZ zo snel mogelijk uitbreiden met 250 plaatsen voor wat hijzelf ‘het volledig pakket thuis’ noemt. Mensen wonen dan nog zelfstandig en krijgen thuis de zorg van het verpleeghuis. Het liefst ziet TMZ dat gebeuren in clusters van woningen, huizen dicht bij elkaar. Schrander: “Uitbreiding van verpleeghuizen zit er door bezuinigingen niet in. Daarom zetten we vol in op dat ‘volledig pakket thuis’. We zijn in gesprek met gemeenten en woningcorporaties. Eigenlijk is het een beetje een terugkeer naar de vroegere verzorgingshuizen.”

Op stel en sprong regelen
Door de vergrijzing zijn er steeds meer mensen met een complexe zorgvraag,aldus  de TMZ-directeur in Tubantia. “Met regelmaat krijgen we te maken met een situatie dat we op stel en sprong iets moeten regelen. Dat is ongewenst.” De zorginstellingen in Twente regelen die crisisopvang onderling. “We kunnen het nog aan, maar het wordt steeds moeilijker.”

Mantelzorger wil zorgregisseur
“Er vallen best veel mantelzorgers om”, zegt Raghnild Grouwstra (ambassadeur MantelzorgNL) uit Vriezenveen, in Tubantia. Ze pleit voor het in het leven roepen van een ‘zorgregisseur’. “Bijvoorbeeld de verpleegkundige in dienst van een thuiszorgorganisatie. Die zou dan het gat kunnen vullen tussen het uitvallen van een mantelzorger en opname in een verpleeghuis. In mijn ogen is het het beste wanneer er meer ruimte komt, een tussenvorm van thuis wonen en het verpleeghuis. Zoiets als het oude verzorgingshuis dus.”

 

Bron: Dagblad Tubantia  12 januari 23

 

 

 

 

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken