Aan Commissieleden VWS

Beste Commissieleden, Volksgezondheid, Welzijn en sport,
Hierbij willen we nadrukkelijk duidelijk maken dat onze oproep van 13 januari j.l. aan “Plaats dit menselijk drama hoog op de agenda”, absoluut is bedoeld als directe oproep om dit menselijke drama actief per direct te stoppen. Grijp in.
We zien dat verwaarlozing van kwetsbare ouderen zich tot een menselijke ramp voltrekt. Stop dit menselijke drama. Doe iets! Zorg voor onze kwetsbare ouderen die warme, professionele zorg met menselijke aandacht nodig hebben. Geef onze kwetsbare ouderen een lieve aai over de bol. Houdt hun handen vast. Dat hebben ze zo nodig.
Klinische geriaters, echte artsen met het hart voor kwetsbare, zieke mensen luiden de noodklok. Kwetsbare ouderen die totaal verwaarloosd op spoedeisende hulp binnen worden gebracht. Kwetsbare ouderen met vergevorderde dementie die daar geen diagnose voor hebben gehad. Deze artsen treden niet zo maar naar buiten. Wie weet welke consequenties het naar buiten treden voor ze heeft. Deze met-hart-voor-de-mensen-artsen vertrouwen we op hun woord. Het is geen incident. Kranten staan steeds voller over verwaarlozing van kwetsbare ouderen in de meest gruwelijke, mensonterende vorm.
De verwarming uit “Een gestage stroom ouderen die met extreem lage lichaamstemperatuur thuis op de vloer door buren of familie werden aangetroffen en meer dood dan levend naar het ziekenhuis werden gebracht.” Stervende patiënten die in hun eigen ontlasting liggen. ’Als we gaan besparen op incontinentiebroekjes….?’ Zo diep is ons land gezonken. Stelt u zich uw ouders, uw zus of broer, u zelf eens voor, liggend in uw eigen poep, te wachten op de dood.
U leest en hoort het allemaal. Blijf niet wegkijken, laat uw hart spreken. Laat het niet gebeuren dat kwetsbare ouderen met hun tweetjes, maar veelal alleen, eenzaam, verwaarloosd, ondervoed, ziek, doodsbang, verward, moederziel alleen thuis een afschuwelijke laatste stukje van hun leven moeten wegkwijnen. We kunnen ons niet voorstellen dat u dit wilt. Dit is waarom wij uw aandacht vragen. Zelfs minister Kuipers zegt op TV dat de zorg in Nederland niet goed is. Dat er overal in de zorg niet naar behoren wordt samengewerkt. Doe er wat aan.
Het voelt heel ongemakkelijk als bestuurders en neurologenop TV verkondigen beter niet meer te gaan behandelen in plaats daarvan palliatieve zorg willen aanbieden. Scheelt heel veel kosten. Minister Helder die een campagne start liever palliatieve zorg dan hoef je ook niet meer naar het ziekenhuis kun je rustig thuis in de eigen omgeving sterven. Ook voelt het heel eng als er op leeftijd, en kwetsbaarheid wordt gediscrimineerd. Laat ouderen zelf beslissen of ze palliatieve zorg willen. Advies hierin mag niet sturend zijn.
We roepen u daarom op. Plaats dit menselijk drama hoog op de agenda. U bent volksvertegenwoordiger daar bent u trots op horen we vaak zeggen. U kunt nu laten zien dat u er echt voor het volk bent. U heeft de macht en de middelen u kunt als u wilt dit onmenselijke beleid stoppen. Stop deze mensonterende, dodelijke cocktail voor zeer kwetsbare ouderen. Bescherm ze, bied ze veiligheid.
Wij zijn fatsoenlijke burgers die steeds maar zien dat de politiek, maar ook als mens wegkijkt. Laat het niet gebeuren dat er kwetsbare mensen die warme, professionele zorg met aandacht nodig hebben verwaarloosd worden, en liggend in hun eigen ontlasting sterven. Kwetsbare ouderen zijn waardevol, ze verdienen om van te houden met het laatste stukje van hun leven in warme zorg en aandacht. Wij zijn fatsoenlijke mensen. Mensen met een hart voor onze kwetsbare ouderen.
Met respect,
Liesbeth Schoenman, Bert Steinebach, Mattie Merkus, Marjan Scholten, Ben Wesemael, Sija van Dijk, Jannie Wunnink van der Laan.

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken