Oproep aan minister Kuipers van VWS

Datum: 6december ’22
Betreft: Verwaarlozing Ouderen.
Geachte heer Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Heel graag willen wij erop vertrouwen dat u onze brief met open geest en aandacht leest. Deels klopt het mocht u denken deze brief is voor uw collega Helder. Maar we doen voor een groot deel ook een dringend beroep op u.
Zaterdag 1 oktober las ik een onthutsend artikel in de krant “Steeds meer ouderen raken verwaarloosd” (AD/Stentor). Klinische geriaters -specialisten voor ouderen in de ziekenhuizen-zien dat ouderen ernstig verwaarloosd op de spoedeisende hulp binnen komen. Deze, lees onze, ouderen zijn niet goed gewassen, hebben onvoldoende gegeten, hebben doorgelopen met ziektes, hebben verwaarloosde longontsteking of uitgezaaide kanker. Ook worden ouderen met vergevorderde dementie binnengebracht die daar geen diagnose voor hebben gehad. Klinische geriaters kent voorbeelden van ouderen die al sinds maart (is op 1-10. 7 maanden) op thuiszorg wachten. “Die ouderen krijgen wondinfecties en zijn verwaarloosd omdat ze niet meer goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Huisartsen weten niet wat ze ermee aan moeten.” Er komen ook meer ouderen binnen die al enige tijd op de grond lagen voordat ze werden gevonden.
Dat raakte me vol. Gruwelijk. Mensonterend. En dat in ons welvarend land?
We lezen en horen:
– Dat meer dan 5.400 80+ doden, veelal mensen met de ziekte dementie die nog thuis verblijven en daar vallen. 3x zoveel doden dan vorig jaar. 15 onnodige doden per dag!
– Er grote oversterfte van ruim 11.300 extra doden onder 65-tot 80 jarigen plaatsvindt. Waarvan 3.500 doden onverklaarbaar.

– Er is geen plek voor ong 21.000 ouderen in een verpleeghuis. Dat aantal steeg in een jaar tijd met een kleine 4.000 kwetsbare ouderen.
Dat juist deze mensen die ontberingen van de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt, en met hun handen weer hebben opgebouwd. Waar wij en u bestuurders al decennia lang een welvarend leven van geniet. Juist deze mensen ten volle verwaarloosd worden.
In mijn aanklacht sta ik zeker niet alleen. Een groep burgers vindt dit ook. Samen besloten we een stap naar voren te doen. We hebben een brief aan minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport geschreven(deze sluiten we voor u bij).
Maar minister Kuipers we doen ook een beroep op u. We willen ook dat u ingrijpt. U bent minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sporten overall verantwoordelijk voor de hele Volksgezondheid, en Welzijn ook al ligt een deel taak bij mevrouw Helder. U kunt overrulen. We zien dat er geen directe actie wordt ondernomen om het hierboven opgesomde mensonterende drama en leed per direct te stoppen. Het lijkt een dodelijke cocktail voor onze aller kwetsbaarste ouderen.
Minister Kuipers we roepen u op, verzoeken u als hoofdverantwoordelijk van VWS in te grijpen. Op TV heb ik u eerlijk zien vertellen dat de zorg in Nederland niet goed is. Dat er overal in de zorg niet naar behoren wordt samengewerkt. Dank voor deze eerlijke opmerking.
U draagt ministeriële maatschappelijke verantwoordelijkheid. U bent minister van volksgezondheid en welzijn. U zit nu op een positie dat U voor kwetsbare mensen hét verschil kunt maken.
Pak alstublieft de regie, pak door. Wat er nu mede onder uw verantwoordelijkheid gebeurt kan en mag niet. Op de spoedeisende hulp verwaarloosde, zieke, verwarde, ondervoede ouderen binnengebracht worden. Tot oktober vielen5.400 80+ (onnodige) doden zijn. Wat betekent dat er tot einde jaar nog 1800doden gaan vallen? Niet als u nu ingrijpt!
Als respectabele artsen al noodsignalen afgeven in de media is er zeker iets heel erg mis. Deze artsen, hopelijk heeft het geen negatieve consequenties voor ze, steken hun nek uit om te waarschuwen. Deze artsen vertrouwen we wel.
De grondwet art. 22 zegt dat het uw en uw collega Helder maar ook het hele kabinet ’s taak is fatsoenlijke, goede zorg voor het volk te behouden en te bevorderen. Niet mag discrimineren op leeftijd, kwetsbaarheid of anderszins.
Met wat er nu mede onder uw verantwoordelijkheid plaatsvindt is mensonterend. We kunnen ons, ook al bent u nu minister, niet voorstellen dat u als arts de aller kwetsbaarste ouderen laat verwaarlozen, dood laat gaan, en dit laat gebeuren.
Minister en arts Kuipers wij roepen U op, wij verzoeken u dringend deze zeer kwetsbare ouderen te helpen. Grijp in bij minister Helder. Help onze aller kwetsbaarste ouderen. Laat ze niet verwaarlozen, laat ze niet eenzaam dood gaan. Zorg alstublieft voor warme menselijke zorg met aandacht.
Ook verzoeken we u dringend het mogelijk te maken dat een kleine groep onafhankelijke onderzoekers de oversterfte snel en adequaat kan onderzoeken door het RIVM en GGD te verplichten de benodigde data te verstrekken. Nood maakt noodwet. De heer Martin van Rijn die tijdelijk drie maanden minister was gebood ook alle medische patiënten dossiers tijdelijk vrij te geven. Het kan dus.
Trek de zorg uit de politiek, stop de marktwerking in de zorg. Kies alstublieft voor de kwetsbare mensen. Kies voor warme nodige zorg met aandacht voor onze aller kwetsbaarste, en maak zorg weer zorg in het algemeen belang. Dit is uw taak zo staat in onze grondwet art 22 geschreven. Zorg is een mensenrecht.
Wij willen heel graag een gesprek met u, en vertrouwen op een uitnodiging hiervoor.
Hoogachtend,
met vriendelijke groet,
De zeer bezorgde burgers: Liesbeth Schoenman, Bert Steinebach, Mattie Merkus, Marjan Scholtens, Ben Wesemael, Sija van Dijk, en Jannie Wunnink van der Laan

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken