Oproep aan minister Helder voor VWS

Datum: 6 december ’22
Betreft: Verwaarlozing Ouderen.
Geachte mevrouw Helder, minister voor langdurige zorgen sport,
Heel graag willen wij er op vertrouwen dat u onze brief met open geest en aandacht leest. Steeds vaker lezen en horen we dat onze aller kwetsbaarste ouderen op dit moment niet de warme zorg en aandacht krijgen die onze aller kwetsbaarste ouderen nodig hebben.
Zaterdag 1 oktober las ik een onthutsend artikel in de krant “Steeds meer ouderen raken verwaarloosd”(AD/Stentor). Klinische geriaters-specialisten voor ouderen in de ziekenhuizen-zien dat ouderen ernstig verwaarloosd op de spoedeisende hulp binnen komen. Deze, onze, ouderen zijn niet goed gewassen, hebben onvoldoende gegeten, hebben doorgelopen met ziektes, hebben verwaarloosde longontsteking of uitgezaaide kanker. Ook worden ouderen met vergevorderde dementie binnengebracht die daar geen diagnose voor hebben gehad. Klinische geriaters kent voorbeelden van ouderen die al sinds maart (is op 1-10.7 maanden)op thuiszorg wachten. “Die ouderen krijgen wondinfecties en zijn verwaarloosd omdat ze niet meer goed voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen. Huisartsen weten niet wat ze ermee aan moeten. ”Er komen ook meer ouderen binnen die al enige tijd op de grond lagen voordat ze werden gevonden.
Dat raakte me vol. Gruwelijk. Mensonterend. En dat in ons welvarend land?
Dat juist deze mensen die ontberingen van de tweede wereldoorlog hebben meegemaakt, en met hun handen weer hebben opgebouwd. Waar wij en u bestuurders al decennia lang uw welvarende leven van geniet. Juist deze kwetsbare oudere mensen ten volle verwaarloosd worden.
In mijn aanklacht sta ik zeker niet alleen. Een groep burgers vindt dit ook. Samen besloten we een stap naar voren te doen. Minister we willen dat u ingrijpt. Per direct om dit mensonterende drama te stoppen. Draag zorg voor deze zeer kwetsbare ouderen.
Ik moest aan mams denken. Een zeer zelfstandige vrouw, zelfstandig wonend in haar appartement m.b.v. 2 uurtjes huishoudelijke hulp, en circa 2 uurtjes thuiszorg per week. Volop in het leven liep ze met haar rollator kilometers door het dorp. Na perfect uitgevoerde heupoperatie door de orthopeed, werd ze ondergebracht in een revalidatiecentrum waar ze ternauwernood overleefde (verkeerd medicijn voorschrift kaderarts). Weer thuis met iets meer thuiszorg, en hulp van ons liep ze achter haar rollator door het huis en tot ze op elf dagen na honderd en twee jaren oud werd. Haar lijf liet het afweten. Mam zei niet meer naar een ziekenhuis te willen en rustig in haar eigen huis, in haar eigen bed te willen overlijden. Ze maakte een halve dag gebruik van palliatieve zorg door huisarts. Mam maakte in vrijheid, zelfstandig haar keuze, zonder dwang, zonder sturend gesprek.
Dit kon mam omdat ze in een sociale omgeving verkeerde, met wat thuiszorg. En mam had warme hulpen aandacht van ons. Als ik het goed heb begrepen dan behoren we tot een hele kleine minderheid die de tijd had, en de ruimte heeft genomen zo voor mam te zorgen. We zijn moe, en uitgeblust.
Maar heel veel ouderen die juist nu ook warme zorg en aandacht nodig hebben worden niet beschermd, ze zijn niet veilig.
We lezen en horen:
  • Meer dan 5.400 80+ doden, veelal mensen met de ziekte dementie die nog thuis verblijven en daar vallen. 3x zoveel doden dan vorig jaar. 15 onnodige doden per dag!
  • Er grote oversterfte van ruim 11.300 extra doden onder 65-tot 80 jarigen plaatsvindt. Waarvan 3.500 doden onverklaarbaar.
  • Er is geen plek voor ong.21.000 zeer kwetsbare ouderen in een verpleeghuis. Dat aantal steeg in een jaar tijd met een kleine 4.000 kwetsbare ouderen.
Wat we nog voor ogen hebben:
Toen Regering en RIVM in 2020 door kreeg dat Corona ook al in Nederland rondwaarde was alle focus gericht op de ziekenhuizen. Bedden werden geteld. Direct werd code zwart opgesteld. Ik hoorde artsen op de tv zeggen, toen naar code zwart werd gevraagd, “ik ben er klaar voor”. Schokkend. Artsen wordt 100% inzet verwacht om levens te redden. Ze legden hiervoor de eed van Hippocrates af. Veel te laat bedacht VWS en RIVM dat er ook nog kwetsbare mensen in verpleeghuizen en wijken woonden. Dit kostte 22.893 mensenlevens in 2020. Het was gruwelijk maar steeds tussen de regels door te horen, dat kwetsbare ouderen toch te kwetsbaar waren covid-19 te overleven. Ze beter maar niet naar het ziekenhuis konden gaan. Huisartsen hielden hiermee rekening. Gesprekken moesten met de ouderen worden aangegaan om van een ziekenhuisbed af te zien. Een gemene keuze werd de ouderen voor gelegd, jij 70+er een ziekenhuisbed of je kleinkind waar je zo van houdt een bed. Mensen werden tegen elkaar uitgespeeld. Gevaccineerde werden tegenover niet gevaccineerde gezet. Jong en oud werden tegen over elkaar gezet. Dit alles om de pure onmacht van VWS, en de regering te verbloemen. Te vaak hoorden kwetsbare mensen dat ze werden vergeleken met ‘dood’ hout. Laat het virus uitrazen hoorden we te vaak.
Geen bedden voor kwetsbare ouderen in corona tijd. Frontline op de TV, kijk eens hoe hard dat de zorgmedewerkers werken, mensen op hun buik, ambulances en bussen reden met patiënten door het hele land of werden naar het buitenland gebracht. Men bleef maar bedden tellen. Regering, VWS en OMT kende wel de oplossing. Maar niemand wilde bedenken verpleegkundigen en artsen uit het buitenland te halen en extra bedden te plaatsen. Het leek een dramaserie. Maar de werkelijkheid was; oude kwetsbare mensen die eenzaam en alleen doodgingen, doodzieke mensen waar mee moest worden gesproken of ze echt wel naar het ziekenhuis wilden of toch maar liever in hun eigen vertrouwde omgeving dood gingen. Een afgrijselijke koehandel. Het werkend personeel onbeschermd, personeel ‘de helden’ nu met long-covidthuis, huishoudens en verpleeghuizen waar de dood op gruwelijk wijze heeft huisgehouden. Doodsangst. Eenzaam afscheid nemen, maar soms ook niet. In 2020 22.893 doden, 2021 19.400 doden 61% ouder dan 80 jaar.Met artsen aan talkshowtafels.En 5,2miljard euro kwijt bij VWS door corona.

Nu oktober/november lezen we,
  • Kwetsbare ouderen die juist nu warme zorg en aandacht nodig hebbenworden nog steeds niet beschermd. Ze zijn niet veilig.
  • Artsen met hart voor de ouderen luiden de noodklok. Ze doen dit niet zo maar. We vertrouwen deze menselijke artsen.
  • Meer dan 5.400 80+ doden, veelal mensen met de ziekte dementie die nog thuis verblijven en daar vallen. 3x zoveel doden dan vorig jaar. 15 onnodige doden per dag!
  • Er grote oversterfte van ruim 11.300 extra doden onder 65-tot 80 jarigen plaatsvindt. Waarvan 3.500 doden onverklaarbaar.
  • Geen plek voor ong.21.000 ouderen in een verpleeghuis. Dat aantal steeg in een jaar tijd met een kleine 4.000 ouderen.
Er is niets geleerd. Niet bijgestuurd juist de aller kwetsbaarste mensen te beschermen. Kwetsbare ouderen die of dood of verwaarloosd thuis worden gevonden hebben niemand of een omgeving die op ze let en ingrijpt. Terwijl huisartsen, thuiszorg, wijkzorg, zorginstellingen, zorgorganisaties, de overheid dit echt allemaal wel weten, maar zo het lijkt het misschien wel willen verbeteren, maar niet in staat zijn de schouders eronder te zetten, samen te werken voor warme zorg en aandacht voor de aller, aller kwetsbaarste onder ons. Het lijkt het of de kwetsbaarste er niet toe doen.
Opgelegde regels door slecht presterende bestuurders, procedures, concurrentie, marktwerking, overheidsbemoeienis, matig opgeleid vak-zorgpersoneel verhinderen warme, kwaliteitszorg met aandacht.
Doordat de zorg voor mensen tot politiek getouwtrek is verworden zien politici ouderen als kostenpost, willen niet zien dat het een kwestie van fatsoen en in het algemeen belang is juist voor deze allerkwetsbare ouderen goede, warme zorg met aandacht te zorgen. De overheid, de regering en het parlement schendt hiermee mensenrechten, en art 22 van de Nederlandse grondwet.
Er wordt door VWS, kabinet, coalitiepartijen, steeds gesuggereerd dat het aantal ouderen een “probleem” zou zijn. Dit is natuurlijk onzin. De ouderen zijn er al jaren. Ze hebben solidair voor ons en u het land opgebouwd en welvarend gemaakt. Ook wordt er gesuggereerd dat er te weinig personeel zou zijn. Dit is natuurlijk onzin. Een mede ondertekenaar woont tevreden middenin een gebied met een grote AZC van 1.400 asielzoekers en een glastuinbouwgebied met duizenden arbeidsmigranten. Handen vinden kan dus wel. Dan kan menselijke handen vinden voor warme zorg ook.
Herschik de ouderenzorg zodanig dat huidige goed opgeleide Nederlands sprekende zorgverleners die tegen betere arbeidsvoorwaarden zoals; fatsoenlijke roosters, niet de moeilijke of de lastige uren, die (3x duurdere) zzp’ers niet willen doen, moeten werken. Geef ze salaris waarvan ze goed kunnen leven zonder dat ze hun hand op hoeven te houden voor toeslagen of als ze meer uren werken hierop gekort worden. En nieuwe collega’s via arbeidsmigratie en statushouders kunnen opleiden. Laat ze onze taal leren. Ze willen graag meedoen. Het is een politieke keuze. Trek zorg uit de politiek. Zorg voor mensen is een basiszorg. Zak alstublieft niet verder door de ondergrens van de beschaving.
In plaats ervoor te zorgen dat er door u minister Helder, VWS en regering alles op alles wordt gezet het systeem zo aan te passen onze aller kwetsbaarste te beschermen, en veilig te laten zijn met warme zorg, kiest u minister voor een campagne “palliatieve zorg”.

Dit lijkt een dodelijke cocktail voor onze aller kwetsbaarste. Ziekenhuisbestuurder(s) en neurologen die op tv verkondigen dat de laatste twee levensjaren het meeste geld kost, bespreekbaar willen maken dat er niet meer behandeld gaat worden, en palliatieve zorg wil aanbieden. Geef deze bestuurders/artsen een waarschuwing. Of zet ze uit hun ambt. Ze schenden de afgelegde eed van Hippocrates. En handelen in strijd met de grondwet. Zo raken wij het vertrouwen in de artsen en in de zorg, vertrouwen dat tijdens corona al ver te zoeken was, en politici helemaal kwijt.
U wilt kwetsbare mensen, en verwarde mensen met de ziekte dementie thuis alleen laten of op hun kamer in het verpleeghuis met weinig of geen personeel. Deze kwetsbare mensen laten bekijken met schermpjes door gebruik te maken van digitalisering -en kwetsbare mensen door robotisering laten aansturen. Dit is geen warme menselijke zorg meer.
Mevrouw Helder, onze aller kwetsbaarste hebben geen stem, hebben geen idee, zeggen geen nee tegen de zorgverleners. Kunnen ze ook niet. Ze voelen dat het niet klopt wat er met ze gebeurt, maar kunnen het niet uiten. Denken toch ook nog steeds dat iedereen het goed met ze voor heeft. De wijkzuster zal het wel weten, als de dokter het zegt zal het wel zo zijn.. hebben geen idee wat er werkelijk met ze gebeurt. Worden onze ouderen verward, dan mag van de wet zorg en dwang onder voorwaarden gedrogeerd worden met dwangmedicatie. Hoe onmenselijke is dit?
Wij roepen u op. Doe dit niet. Laat dit niet gebeuren. U kunt deze mensen helpen. Help ze. Verwaarloos onze ouderen niet, laat ze niet eenzaam dood gaan. Zorg voor warme menselijke zorg met aandacht. Trek de zorg uit de politiek, stop de marktwerking in de zorg. Kies voor de mensen, kies voor warme zorg met aandacht voor onze aller kwetsbaarste, en maak zorg weer zorg in het algemeen belang. Dit staat in onze grondwet art 22. Zorg is een mensenrecht. Laat Nederland niet door de grens van beschaving zakken.
Wij willen heel graag een gesprek met u, en vertrouwen op een uitnodiging hiervoor.
Hoogachtend,
met vriendelijke groet,
De zeer bezorgde burgers: Liesbeth Schoenman, Bert Steinebach, Mattie Merkus, Marjan Scholtens, Ben Wesemael, Sija van Dijk, en Jannie Wunnink van der Laan.

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken