VGN naar de rechter om inkoopbeleid zorgkantoren tegen te houden

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) start samen met 58 zorgaanbieders een kort geding tegen het inkoopbeleid voor 2024-2026 van de zorgkantoren. De partijen vinden het richttarief te laag als gekeken wordt naar de jaarcijfers van 2022. De zitting vindt plaats op 28 september 2023 om 9.00 uur in Den Haag.

In 2020 wonnen zorgaanbieders in de langdurige zorg nog een rechtszaak tegen de zorgkantoren. De rechter oordeelde toen dat de zorgkantoren reële tarieven moeten bieden, omdat zij gebonden zijn aan de aanbestedingsbeginselen.

https://www.skipr.nl/nieuws/rechter-veegt-inkoopbeleid-langdurige-zorg-van-afel/#:~:text=Het%20inkoopbeleid%20voor%20de%20langdurige,was%20aangespannen%20door%20verschillende%20zorgaanbieders.

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Beleid-vijf-zorgkantoren-voor-inkoop-langdurige-zorg-onrechtmatig-.aspx

De VGN en de 58 leden willen via het kort geding verbieden dat de zorgkantoren hun voorgenomen inkoopprocedure voor gehandicaptenzorg voor de periode 2024-2026, dat mogelijk ook wordt verlengd tot en met 2028, kunnen voortzetten. “Tenzij de tarieven worden opgehoogd met een opslag, ter compensatie van de doelmatigheidskorting en de kostenstijgingen die de zorgaanbieders al tussen 2021 en 2024 voor hun kiezen hebben gekregen en krijgen”, vertelt VGN-directeur Theo van Uum.  Op 1 juni hebben de zorgkantoren hun inkoopbeleid gepubliceerd en het gezamenlijke richttarief voor de gehandicaptenzorg komt uit op 95,7 procent van het door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde maximumtarief.

Financiële onzekerheid
“Dit richttarief is te laag, onder andere omdat het is gebaseerd op gegevens uit 2021. Het houdt geen rekening met de actuele financiële uitdagingen en de onzekerheid zoals die blijkt uit de recent gepubliceerde jaarrekeningen 2022 van de zorgaanbieders”, aldus VGN. Onlangs bleek uit een analyse van de branchevereniging dat het aantal grote gehandicaptenzorgorganisaties dat rode cijfers draait was verdubbeld. “Daar komt bij dat de zorgkantoren geen rekening houden met een doelmatigheidskorting van ongeveer 0,5 procent, die de NZa op het maximumtarief 2024 zal toepassen.” VGN vindt ook dat zorgkantoren niet voldoende uitleggen hoe de tarieven tot stand komen. Van Uum voorziet problemen. “De ontoereikende tariefstelling zal bij de zorgaanbieders tot financiële onzekerheid leiden. Te veel organisaties dreigen in het rood te belanden. Dat zal de beschikbaarheid en de kwaliteit van zorg voor mensen met een beperking onder druk zetten.”

Geen verlaging vastgoedvergoeding
Opvallend is ook dat VGN via het kort geding wil dat de Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) en de Normatieve Inventariscomponent (NIC) worden verlaagd. “Die moeten niet gekort worden en op 100 procent blijven,” licht Van Uum toe. “Cliënten met een Wlz-indicatie hebben immers vanuit de wet recht op verblijf en daar hoort een kostendekkend tarief bij.” VGN benadrukt tevreden te zijn over de zorginhoudelijke samenwerking met de zorgkantoren. Die heeft begin 2022 geleid tot een akkoord, dat is uitgedrukt in de vijf kanslijnen voor de sector. Hierin hebben VGN en de zorgkantoren bekrachtigd hoe de gehandicaptenzorg duurzamer, toekomstbestendiger en betaalbaarder kan worden.

Bron: Skipr – Wilbert Zuil 21 juni 2023

Gewonnen:
Rechter veegt inkoopbeleid langdurige zorg van tafel
Philip van de Poel 1 oktober 2020, 11:22 18504 keer gelezenHet inkoopbeleid voor de langdurige zorg is onrechtmatig. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag op 1 oktober bepaald in een kort geding dat was aangespannen door verschillende zorgaanbieders. Het is de zorgkantoren daarmee in principe verboden de lopende inkoopprocedures voort te zetten.

Volgens de rechtbank zijn de zorgkantoren gehouden aan de aanbestedingsbeginselen. Dit betekent dat ze reële, kostendekkende tarieven https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Beleid-vijf-zorgkantoren-voor-inkoop-langdurige-zorg-onrechtmatig-.aspx moeten betalen. De zorgaanbieders menen dat daar in de dit jaar gehanteerde systematiek geen sprake van is. Zorgaanbieders krijgen als het aan de zorgkantoren ligt 94 procent van het maximale tarief plus een vaste opslag van 2 procent als ze plannen voor innovatie kunnen overleggen.

Reële tarieven
Volgens de zorgaanbieders zijn deze tarieven niet reëel, niet kostendekkend en doen ze geen recht aan de verschillen tussen zorgaanbieders. De rechtbank in Den Haag stelt nu de 68 aanbieders, die samen vijf kort gedingen hebben aangespannen, in het gelijk. De rechter is van oordeel dat de vijf betrokken zorgkantoren reële tarieven moeten bieden, omdat zij gebonden zijn aan de aanbestedingsbeginselen.

Verweer
Daarmee schuift de rechtbank het verweer van de zorgkantoren terzijde. De zorgkantoren beroepen zich op de uitdagingen waar zij voor staan en op hun taakstelling. Zij menen dat de geboden tarieven ruim voldoende zijn om goede zorg van te kunnen leveren en rechtmatig zijn.

 

Lees ook het verslag vanuit de rechtbank: Wie heeft de regie over de langdurige zorg? (Zorgvisie)

Niet onderbouwd
Maar volgens de rechter hebben de zorgkantoren niet kunnen uitleggen hoe er met een korting van zes procent op het door de NZa vastgestelde maximumtarief nog sprake kan zijn van reële tarieven. Ook hebben ze niet onderbouwd dat de zorg in alle gevallen doelmatiger kan worden georganiseerd en dat een korting daarbij in alle gevallen het geëigende instrument is.

Evidente verschillen
De rechter neemt daarnaast aanstoot aan het generieke karakter van de regeling. Volgens de rechter is er  “evident sprake van wezenlijke verschillen tussen de zorgaanbieders, die werkzaam zijn in verschillende sectoren”. De voorzieningenrechter sluit zich dan ook aan bij het argument van de zorgaanbieders dat de zorgkantoren per sector hadden moeten bekijken wat qua tarifering passend, effectief en haalbaar is. De rechtbank vindt bovendien dat een kortingsmaatregel die zo ingrijpend is alleen mag worden genomen op basis van deugdelijk onderzoek. Dit hebben de vijf zorgkantoren nagelaten, vindt de rechter.

Tarief 2020
Met het onrechtmatig verklaren verbiedt de rechter de zorgkantoren om verder te gaan met de huidige inkoopsystematiek, tenzij zij alsnog kunnen aantonen dat de gehanteerde tarieven “in alle gevallen voldoen aan de eisen die daaraan kunnen worden gesteld”. Zolang daarvan geen sprake is moeten de zorgkantoren minimaal het tarief hanteren dat in 2020 is toegepast.

Betreuren
In een eerste reactie laat brancheorganisatie ZN weten dat de zorgkantoren de uitspraak de komende dagen willen bestuderen. Wel laat ZN weten het te betreuren dat de zorgkantoren en zorgaanbieders elkaar in de rechtszaak moesten treffen. “[De zorgkantoren] willen graag leren van dit proces om in de toekomst verder te kunnen samenwerken aan een goede, toegankelijke en betaalbare langdurige zorg”, aldus ZN. “Voor de zorgkantoren staat voorop dat cliënten niet de dupe mogen worden van dit proces.” Afgaand op dit commentaar lijkt een hoger beroep niet waarschijnlijk.

 

 

 

Laat een bericht achter

Deel uw ervaringen met ons

Uw verhaal met ons delen? Of wilt u dat wij contact met u opnemen? Laat het ons weten!

Start met typen en druk op Enter om te zoeken